Sider

29. september 2011

Full fres

Albin var i storform idag og veldig ivrig. Kom nesten ikke ut av bilen för han var igang, rett på godfot. Gikk kanskje 5 minutter för han virkelig hylte til og losen var et faktum. Hva det var er usikkert, tipper egentlig på rådyr. Dette pga hylene i starten ikke skjer på elg og fordi det löp rett over veien, haren löper ofte litt langs veien. Dessverre ble det stopp i et dike etter kun 10 minutter, han var sökk våt når han kom tilbake. Siden det stoppet på et område jaktforeningen ikke har kontrakt, ble det ikke noe av å oppsöke tapet.

Vidre ble det et par stk elgloser. Först en som ble sendt iveg en 300 meter. Deretter forsökte jeg få han med til mer harested. Da tok han avgårde igjen, snart hörtes grove bjeff i skogen. Han startet å "boffe" på samme sted og jeg tenkte det kanskje var menneske. Går de ca 100 meterne og ser Albin sitte å "boffe", deretter ser jeg noe lange hvite bein mellom furuskogen. Stålos på elg!! Jeg skremmer dem jo når jeg kommer gående, og de tar avsted. Nå henger Albin på lengre.... Elgjakt med hund er jo nesten for lett :-)

Når Albin endelig er tilbake kommer vi oss til et hogstfelt, hvor han igjen får så god lukt i nesa at han söker litt. Masser av hareskit ligger utover hele feltet

og jeg setter meg på en höyde med hagla klar! Albin finner ikke haren og etter en halvtime blir han lei og nesa går opp i väret igjen! En flott plass som skal besökes igjen.

På vei tilbake til bilen er det igjen en elg som må jages unna, denne gangen bare 150 meter. Albin virker litt sliten, men kanskje ikke så sliten heller. Drar godt i båndet når jeg kobler for å komme meg hjem. Så forresten en jerpe idag også, når jeg satt å ventet på the moose dog Albin, men rakk ikke få opp hagla.
Blogglistenhits

28. september 2011

3xförste

En innholdsrik dag midt i uka. Ble en tur med Albin idag selvsagt, men idag ble det ikke noe greie på det. Som alltid stöting på foten, men fikk ikke ut noe hare. Fant en diger haug med haredritt, men altså ingen hare. På vei tilbake til bilen smalt det plutselig et hagleskudd en kanskje 100 meter unna, jeg skvatt til mens Albin tok det fint. De skjöt en jerpe.

Senere på dagen var jeg og testet Mausern för elgjakta starter lördag. Den gikk som den skulle. BT testet sine gevär også, og jeg fikk teste 470 Capstick for förste gang. Ble tre skudd og det holder lenge:) kraftig kaliber, med over 12 mm munning og utgangshastighet på i underkant av 700 ms kjennes. Tror ikke det blir slikt gevär med det förste, men göy å teste. Fikk også pröve en 375 med lyddemper også (testet den för uten) og det gikk meget bra. Traff det jeg siktet på stående på 100 meter!!! Slikt gevär skulle jeg hatt:)

I kveld har jeg värt en liten sving etter jerpe jeg også. Kjörte til et sted jeg har sett dem för (dvs ifjor), skremte dem på stedet jeg gjorde ifjor - uten mulighet til skudd. Satte meg ned på en tue og ventet. Brukte litt musepiplokk siden jerpeflöyta er glemt i Norge. Etter en 5-10 minutter hörer jeg det er fugl på vei tilbake. Den lander en 30 meter unna, jeg får på filmkamera - löfter hagla forsiktig og PANG. Mener jeg ser noe fjär og går mot stedet. Der flakser det litt i lövet og min förste jerpe er et faktum. Vrir om nakken på den og er godt fornöyd med mitt förste vilt i höst.
Utrolig vakker fugl, men liten. Skal det bli middag så kreves det flere! Spennende jaktsituasjon var det og pulsen kom opp i fart når jeg så den igjen. Må nok pröve dette igjen en kveld eller dag.

Filmen ble ikke noe särlig av. På 30 meter med mye busk ser man rett å slett ingenting spennende. Legger den inn så ser dere!!
Imorgen blir det jakt med Albin igjen, nå er jeg igang og föler flyten er på vei... Lover godt nå som jakta virkelig starter.
Blogglistenhits

26. september 2011

Bensin

Ble en avkortet tur med Albin idag. Hadde store planer om å kjöre til et riktig bra sted, men tanken var nesten tom... Derfor kun en kort kjöretur til et område jeg har värt flere ganger. Hare er det, og masse små veier. Albin sendte en elg avgårde med noen få bjeff, deretter fikk han godlukt i nesa. Etter litt stöting på fot, tror jeg han fikk igang haren. Rett på veien og hvor det gikk frem og tilbake, lurt i startblokka. Fant ikke ut av det.
Etter en forflyttning var det godfot igjen, og denne gangen med tilnärmet full los. Heldigvis ble det mer intenst og tror igjen at haren var på beina. Igjen rett på en vei og etter 20 minutter frem og tilbake, att og fram ble Albin lei av stedet. Ikke lett å få fart på haren idag altså.
Pluss i margen for at elg synes mindre intressant, ellers litt kiipt at han ikke fikk fart på haren. Må vel lykkes en vakker dag og haren kommer rett på meg.

Jaktboss trener elgbikkja om dagen og det höres ut som elgbestanden er god. "Skovelposten" fremstår som den sikre med dog intime posten.

NB! Tömmerprisen i Finland er for tiden ca 60euro pr kubikk iflg dagens avis. Sto lite om hvilken kvalitet dette gjaldt, mulig det er selvsagt. Dette noe ned fra over 70 euro i 2007.
Blogglistenhits

25. september 2011

Bilde av losen 24.09.11

Mulig at jeg har for mye ledig tid idag... men sjekket Albin sin los fra gårsdagen i Basemap og da vises 8tallet ganske så tydelig. Uttaket og der jeg sto har jeg markert med gult, ser såvidt de röde pilene langs Albin sin rute og de viser retningen. Er uante muligheter med Astron..

Blogglistenhits

24. september 2011

Tilbake i Finland

Pakken med Zodiac Easy Hunt II radioen var kommet, liten og fin radio med lang antenne. Håper den skal fungere bra. Deilig at Garmin Astro også blir lovlig fra 1.10.2011 her i Finland, da slipper man uroe seg for at militärhelikopter skal lande midt i Albin sin los:) Bare å betale lisens for begge deler også nå, så blir jeg helt lovlydig!
Liten tur med Albin idag selvsagt, etter 12 dagers fravär. Han er i form, selv om örene tydlig klör og han håret klödd bort i forkant av öre. Må forsöke vaske ut litt örevoks, og hvis ikke det hjelper blir det nytt besök hos dyrlegen.
Turen idag var bra! Etter en liten tur, sannsynligvis elg på en 5 minutter fant han godlukt. Vanlig stöting på fot, men plutselig tar det iveg. Nesten rett frem i en kilometer! Vender om og lager et perfekt åttetall, dessverre står jeg 300 meter unna der åttern lukker seg. Der blir det tap og Albin vender nesen tilbake, men ikke helt etter spora. Hva det var for losdyr er usikkert - kanskje rådyr eller rev. Var ikke like intens i målet som på harene sist.
Ikke planlagt så lange turen idag, men det er så god fot at det blir litt söking igjen. Finner ikke ut av det og derfor reiser vi hjem. Deilig å höre Albin igjen.

OG idag var det jo startskudd for rådyrjakt med hund i Finland, dessverre er regelen her maks 28 cm boghöyde for drivende hund. Godt Albin bare stöter....  
Blogglistenhits

18. september 2011

4 - 0

Får bruke resultatet mellom Spurs og Liverpool som overskrift. Kjedelig at det er så store forskjeller mellom topp og bunn i PL :)

Har jo vært jakt i helga også, men det var trøstesløst. Tilnærmet ingen kontakt med dyr. Så en tiur og ei røy, og Rattata hadde en frustrasjonslos på en elg. Utover det var det meget dårlig. Testet også en liten tur i nybygget vaktbu, men regn og litt utstyrssvik gjorde besøket kort. Litt mer lys så blir det en fin plass, ei bra bu. Har sneket meg omkring til mange fine poster i helga, men altså intet å skyte.
Sliter på jaktlysten slike helger og nå lengter jeg til turene med Albin.
Blogglistenhits

11. september 2011

Sopp

Går mot slutten på soppsesongen men fortsatt sopp å finne. Kanskje verken spisbar eller god, men mange var det.

Jaktasle-2 var fortsatt på plass. Fått et bra bilde av 6-taggern.
Det jeg fryktet var et menneske, var en elg som har gått helt inntil kamera - phuuu.

Avslutter med et bilde av dagens hund! Shake it shake it..
Blogglistenhits

Ny bekreftet harelos

Åpnet med en elgobs på vei til målet for dagen, en halvannetåring som gikk å gresset på et jorde. Tenkte at dette blir vel en vanlig elglos dag, men nei....

Kom til en fin plass, myraktig terreng men gröfta opp og mye gress. Albin var ivrig og jeg regnet med det var elg. Er jo litt lös så ikke full tenning med engang. Etterhvert kommer han over en traktorvei og full speed. Da starter han skikkelig - aldri hört han så intens, men tror jo fortsatt det er elg. Det går i en halvsirkel og deretter over et veikryss. Albin fölger litt til men etter 15 minutter blir det stille, og ikke lenge etter er han på vei tilbake. Elg tenker jeg, men var som sagt veldig intens.

Vidre i skogen og mye elgspor, Albin som vanlig ivrig. Finner midt i alt mye hareskit, små men fine! Albin er uintressert og vi siger litt vidre. Midt på en liten myr hopper det plutselig en hare grå og stor. Det tar ikke mange sekunder för Albin virkelig våkner til liv og ny intens los. Nå er jeg klar og finner meg en fin plass kun meter fra uttaket. Går rett frem og i samme veikryss som sist, Albin gir seg etter 10 minutter. Nå sikker på at det er hare möter jeg Albin i krysset og gir han god tid til å finne ut av det. Dessverre gikk ikke det. Men ingen elg har gått over der, derfor stor sannsynlighet for at det förste gangen også var en hare.

Jeg er glad og var en fin avslutning för jeg blir borte en 12-13 dagers tid...
Blogglistenhits

10. september 2011

Endelig - ferske bilder fra Jaktasle-1

Nesten en hel måned siden minnebrikka på Jaktasle-1 er sjekket og der var det en masse bilder. Ku med veldig liten röd kalv

kronhind (kom under en telefonsamtale på at kolle er et tåpelig navn)

og en storvokst hjortebukk. En riktig 12 tagger, med spinkle og lange tagger. Blir nok medalje för den blir skutt!!
Moro med kronhinden som var der i natt. Idag arrangerte jo Jaktboss hjortejakt på premiärdagen, og ettersom smarte planer var lagt regnet jeg med blodige bilder. Dette var imidlertid eneste bilde:

Trond the Badger har fått skutt en mini grevling. En tungt utrustet mann, ble det noe film av dåden tro?

Albin var også ute å jaget i veg noen elger idag tidlig.... Imorgen blir det muligens tur til holme som sies å väre mindre elg på.

Blogglistenhits

9. september 2011

Elgjakt start 1.10.2011

Elgmötet i jaktforeningen igår og det ble bestemt at det skulle jages elg. Starten går 1. oktober kl 07, etter en meget jevn avstemning.

Ellers er det vel å konstatere at mye av det samme gjelder for diskusjonene i Norge og Finland; plassering av poster (viktig å dekke mot naboen), bruk av jaktradio (ikke prate hele tiden - men viktig at det informeres om hva som skjer). Fint at dem med unghund får dager alene i skogen. Hvorvidt forslaget om at hundförer skal först ut i område, for deretter plassere ut postene ettersom hvor det blir stålos blir gjennomfört gjenstår å se. Jeg tror det opplegget ikke blir godkjent förste jaktdag, men det vil tiden vise. Super ide for dem med hunder.

Blir spennende å se hvordan jakten blir, er jo betydelig mer jegere på dette laget enn jeg er vant med. Selvsagt også et mye större område, som også er flatt med mye våtmark. Elgene har betydelig lettere for å legge på svöm og de trekker også ut av området når vintern kommer.

Det er 18 lisenser på området, og det betyr 12 voksne og 12 kalver. Fordeling okser/kuer er forslagsvis 50/50, men det ble ytret önske om å skyte mer kuer. Begrunnelsen er mangel på okser, som vises gjennom kalvlöse kuer. Muligheter å skyte "a big cow with the longest face" altså:)

Jaktradio frekvensen som brukes i Finland er 68 og derfor ble det litt shopping idag. En Zodiac Easy Hunt II ble bestilt fra Sissos.fi. Gul å fin i fargen, håper den skal gjöre nytten. Dette var siste jaktutstyr shopping på en stund - tror jeg!!
Blogglistenhits

8. september 2011

Fylla har skylda

Elger er ganske like mennesker i fylla tydligvis. Full svensk elg. Skjönner godt dem tar seg en fest nå sånn rett för jakta, kan jo bli siste gang.
Gikk greit på skytbanen igår. Ble bare en serie og 64 poeng - godt å väre tilbake til normalen.

Bare få opp et skolbarn nå så blir det en liten sving med Albin. Han kastet forresten opp på stuegolvet etter frokost og bajsrunden! Hadde tydligvis fått i seg noe hårgreier.

Oppdatering:
Ble to solide runder etter elg (tror ihvertfall det), särlig da det ikke var runder men raka vegen. Positive er at han fant tilbake uten problem. Hadde troen på hare i starten da han leita veldig og hadde en liten runde med "los". Kan jo ha värt en felthare!

Bilde fra Jaktasle-2, kanskje det siste jeg ser av det kameraet! Venn eller fiende?
Blogglistenhits

7. september 2011

Elghund...

Ble en tur i skogen med Albin igjen idag. Fant ikke noe hare, et par steder han leita veldig men ingen hare funnet. Vanskelig å få dem igang tydligvis. Burde muligens kjöpt en älghund istedet, er jo elg over alt! OG Albin löper gjerne et par hundre meter etter dem og bjeffer litt. Skal bli godt når elgene trekker til vinterbeite inn i landet.

Var en liten tur ute for å se etter rådyr i går kveld også. Mye vind men den var stabil og bra retning. Intet rådyr sett, bare spor. Eneste spenning var en spurvhauk elller lignende som forsökte ta noen småfugl. Mausern ble også testet et par skudd igår, transport frem og tilbake til Norge hadde gått bra. I kveld blir det en tur til elgbanen - håper på bedre resultat enn sist!
Blogglistenhits

5. september 2011

Dagens jakttur

Egentlig ikke så mye å fortelle om... fine forhold. Vi var på et godt sted for elgjakt og Albin fikk bjeffa på noen elgspor. Trodde han hadde fått ut en hare på et tidspunkt, da han var veldig ivrig i noe buskas. Men tror nok det var en fugl som hadde värt der, for han fant lite lukt på sine fine runder rundt godlukta. Nytt forsök blir det sannsynligvis på onsdag.
Fikk forresten plukket meg litt kantareller, som gav en god lunsj.

Bilde av Albin med Astron på snei!!
Blogglistenhits

3. september 2011

Förste tur med Astron

Jepp, idag var Astron med. Ble en kort tur pga diverse ting men men. Funket bra det og Albin hadde god fot på et sted, men fant ikke ut av det. Moro å se han i skogen nå, mye mer mobil og ivrig hele tiden - selvsagt ikke for langt unna hvis ikke noe godlukt i nesa.

Tydlig at jeg lukter elg for det har värt show forran Jaktasle-2 i natt/tidlig morgen. Midt i natten går elgoksen og koser seg

Og på tidlig morgen er det jakt på damene:)
Moro det kommer fler bilder. Mye god mat der nå.
Blogglistenhits

2. september 2011

Elgokse

Var å hentet minnekortet på Jaktasle-2 idag, og der var det flere og bedre bilder. Kanskje ikke så bra kvalitet som jeg hadde önsket og håpet, men akkurat nok til feks å se at det faktisk var örene på en elg
Og som tittelen tilsier har det også värt en elgokse på åkern.
Her er kvaliteten for dårlig, men ser ut som en fin firetakker.

Kartet til Astroen har kommet, tydlig at Garmin fölger med på bloggen:) Kanskje en testtur i morgen tidlig.

Fellen er også sjekket opp og spent opp ikveld. Kråka ligger å råtner i fred, heller ikke godbitene på utsiden av fella er rört!!! Kråka har ligget fra fersk til nå godt råtten, siste 14 dagene uten at det har värt särlig med mennesker i närheten. Kan vel ikke väre mye rovdyr i närheten der??
Blogglistenhits

Kick off

Endelig kunne man ta med hagla på tur med Albin. Föltes godt, om enn litt optimistisk. Dessverre uten Astro pga kartet lar vente på seg! Treg respons fra Gamin.
Albin er fortsatt lös og det var liv i skogen på dagens tur. Var igang et par tre ganger på god lukt. En gang dro han skikkelig avsted, lys i stemmen så trodde kanskje han hadde skremt ut en hare. Det gikk imidlertid rett frem i 6-7 minutter för jeg ikke hörte noe mer. Etter 10 minutter var han tilbake og like blid. Har nok fått god mosjon mens jeg har värt bort.
Senere blir det henting av minnebrikken på Jaktasle-2. Der er det nok bedre bilder av kua med kalven.
Blogglistenhits