Sider

31. oktober 2015

Ørnen

Her er bilde fra Jaktboss sin åtel
Blogglistenhits

Vitsvans

5 grader, overskyet og vekslende vind.

Fellesjakt på vitsvans og rådyr idag, dvs alt fra vitsvanskalv og ned lovlig. Kom etterhvert igang og ut til kjent sted. Fikk et pass jeg ikke hadde helt troa på, men slik er det jo. Lenge stille og ganske kjedelig på pass uten å vite hva som skjer i såten.

Da blir det uttak ikke langt unna.... BT melder snart at vitsvans av ukjent sort har passert og kommer min vei. Og der kommer den over veien og liten ellinje. Hmmm ikke så stor og kort i snuten. Men fikk ikke mulighet til å få sikte på og langt mindre skutt. Fin lang svans hadde den ihvertfall.

Blir egentlig ikke så mye mer utav dagen. Taxen vil ikke fölge sporene, og selv om det er noe fler observasjoner er det kun raske hopp over veier. Bör nok kanskje finne noen pass litt inne i skogen!!

Hos Jaktboss har det värt storfint besök på revåta...
Blogglistenhits

30. oktober 2015

Rådyr eller vitsvans

-5 grader, klart og nesten vindstille.

Albin sine bein var så bra igår at jeg bestemte meg for en liten tur idag også. Kloklippen kanskje hjalp, uansett bestilt time for skikkelig nedklipping og brenning hos veterinär! Nok om det.

Planen var listig og fungerte nesten. Gladas var stedet, hvor det er observert både hare og rådyr. Ble fot rett ut fra bilen. Håpet dyret skulle väre på sörsiden av veien, men nei. Albin over vei og uttak på andre siden av en åker. Ikke hareuttak idag, men tydelig nok overgang fra footloose til los.

Jeg står forsåvidt greit nok, men vurderer en flytting til uttaket. Avventer utviklingen da jeg håper det svinger raskt. Tar imidlertid ganske så langt avgårde (700 m) og da flyttings til uttak. Runder etterhvert litt tilbake men vil tydeligvis ikke den veien. Blir avgårde og over en asfaltvei, på et litt uventet sted. Fortsetter avgårde og da blir det en liten forflytning i bil, men som vanlig ble det gjort noe seint - vanskelig å bestemme seg.

Nå på Abborviksvägen og losen 400 meter unna, men det svinger tilbake litt. Tror ikke det var meg som har stökket dyret, pga perfekt vind og Albin bruker ligge 100-200 meter etter. Snart blir det imidlertid stopp..... ikke noe jobb på tapet heller... hmm retur i egne spor. Ser at det er mye gröfter og planteskog der det stoppet etter 40 minutter los (snitt 6,5).

Plukker opp Albin når han kommer på baksporet og da har han fått 8 km i beina og vi gir oss.

Dagens Garmin og los i gult. Tror mest på rådyr...
Kloklipp tirsdag, og det blir jo hvile 14 dager nå også. Hvis ikke BT föler jaktlysten blir for stor!!!
Blogglistenhits

28. oktober 2015

Haredot...

Ca 0 grader noe vind og klarvær.

Albin sine bein virket bra i går kveld og derfor tur idag. Først avlevering av barn i barnehage, før kursen settes mot skogen.

Albin ikke helt hundre men søker fint ut likevel (200-400 meter), dog ikke noe godlukt. Jeg beveger meg mot et sted jeg har sett et kull med jerper. Håper på en sjanse til å få en av disse smakfulle fuglene. Det blir det ikke noe av, ei orrhøne letter utenfor skuddhold og er også fredet. Hører også en annen skogsfugl tar av uten å se noe.

Albin støter litt på foten. Hmm moro og enda mer moro skal det bli. Snart et uttak som bare Albin kan, det er bare å glise i skjegget. Ikke gjør det noe at losen går meget fint ifht mitt ståsted heller. Ut på en halvøy og jeg står dermed veldig bra. Nyter losen og ser snart noe hvit mellom trærne, nei den er for langt unna.
Men der svinger den og kommer rett mot meg. Opp med kombin og PANG!!! haren ligger. Jeg opp med telefonen - filmer Albin når han kommer inn på fallet. NB! Dersom du ikke vil, se ikke siste 5 sekundene av filmen...

Masse ros blir det og Albin er veldig nøyd, men vil ikke ha verken lever, hjerte eller lunger. Tilbake til bilen og retur hjem for ikke å slite ut hans bein. Totalt kun 6,8 km idag på snaue to timer i skogen, inkl utvomming av hare - noe jeg trenger øve på...

Bilde av en meget fornøyd Albin (enda mer fornøyd er han som sto bak kamera!!)

Dagens garmin viser losen i gul. Starten på venstre side, dot på høyre. Altså en runde gikk det, og tiden det tok var 8 minutter. Albins snittfart 7.


Voksen hare, vekt urtagen 2,6 kg.
Blogglistenhits

25. oktober 2015

Wild Boar Fever

Ikke ofte jeg vinner noe, men nå har jeg vunnet en super pris.

Jeg har som en av 20 vunnet en helg hos Aimpoint Shooting Academy i midten av november. Der blir det opplæring i skytte og opptreden forran kamera.

Helgen avsluttes med en skytekonkurranse hvor de to beste vinner en rolle i den neste Wild Boar Fever filmen. Da blir det eventuelt tur til Tyskland midt i desember for jakthelg og filming...

Blir interessant å få førsteklasses opplæring i skytte!!
Blogglistenhits

24. oktober 2015

Vitsvans

Jakt på vitsvans idag. En fin dag med null grader og nesten vindstille. Jeg ble på fastlandet, og vi hadde null dyr i våre såter. Etterpå kom årsaken, noen hadde vært der i natt og jaget mårdhund og de hundene jaget vistnok alt!!!

Ute på øyene ble det ganske snart rapportert om at en stor hind var påskutt og snart at den lå. Dessverre med melk... og etter rapportene hadde de drev på kalven men pr nå ingen rapporter om skutt.

JaktAsle-2 ble satt ut på foringsplass, så håp om mer bilder enn det som har ommet mens kamera har ligget i bilen!!!
Blogglistenhits

23. oktober 2015

Produksjonsdyr

Her er sjefen i skogen til Jaktboss...
Blogglistenhits

22. oktober 2015

Albin - superdog

Tilbake i Finland og med 5-6 grader, duggregn i luften og 5ms vind ble det tur ut med en pigg Albin.

Mye utålmodig piping medförte en tidlig avreise og vi var ute i skogen för skytelys. Albin var ut fra bilen i godt gammelt slag, ivrig sökende etter spor og lukt. Holdt meg til veien som Albin tok avgårde på. Sjekket Astron og han var gode hundre meter bort, av veien og retur 50-100 meter inn i skogen.

Snart var han rundt bilen og ut på et plantefelt, og der ble det uttak!!! Herlig Albinlos som dessverre beveger seg bort fra meg. Det blir mye langs veier og vannkanter, derfor tror jeg etterhvert på Mårdhund. Höy fart og intet tap. Tror en stund det skal komme rett på meg, men snur og runder tilbake på vei.

Når det viker nedenfor vei og mot et kjent sted med mye stor stein og plasser å gjemme seg for rev og mårdhund må jeg bevege meg. Håper å kunne poste på en velbrukt overgang. Kommer ikke så veldig langt for der kommer det en hare hoppende langs veien!!!!

Stopper og håper den fortsetter, men den stopper og returnerer noen meter i egne spor för avhop. Minst 70 meter og blir for langt med hagle, og kule på hare - nei... Albin er tett innpå og har ingen problem på veien, losen fortsetter. Tid fra uttak er nå 35 minutter (gult) og jeg sto på rosa stjerne. Virket ikke som haren ble skremt, men losbilde antyder noe annet!

Det tar nå dessverre avgårde etter et kort tap på en myr. Snart over 1 km bort og da går jeg litt etter. Ikke langt fra tapet ser jeg en hare gjennom krattskogen, mye skog og får ikke skutt. Hmm har Albin byttet dyr eller var det en annen hare. Synes den var veldig lik både i störrelse og andel hvit. Dette var på lilla markering.

Albin holder på selv om det har dratt ut skikkelig. Over to veier til, både Kålavikvägen og Agnissundvägen. Kontakt med peilen blir dålig, men får han snart inn på retur. Farten er betydelig redusert, men han er nok fortsatt på et sporet - fölger ihvertfall ikke egne spor. Snart blir det imidlertid nesten helt stopp og jeg vandrer inn å finner han. Grönn markering.

Litt trist å se han da han såvidt beveger seg fremover. Beina er slitne, men masse godord, litt kos og mye vann gjör at han fölger meg tilbake til bilen for egen maskin. Vi krysser tydligvis noen spor med godlukt og han har også noe i nesa på overvär. Heldigvis lytter han til fornuft og fölger meg.

Förste svingen var altså på 35 min og med snittfart på 9,5 (god gammel Albinfart). Om han byttet dyr eller ei er vanskelig å si, total lostid også. Når stoppet det?? Men minst 1,45 (snitt 6,3) og kanskje 2,15 (snitt 5,8). Totalt 16 km.
Albin har siden hjemkomsten igår stort sett ligget helt stille.............
Blogglistenhits

20. oktober 2015

Easyhunt jakta

Helgen er som korte tekster og bilder viser tilbragt i godt lag med fine opplevelser. Tredje året som jeg har gleden av å bli med en variert gjeng jegere, iår også to fra Italia.

Startet iår med leirduer, heldigvis lag på tre. Skyte så mange som mulig på 1 minutt, beste laget plukket 25 og med det også rekorden på Beckershov. Moro å se dem som kan, mens min tildels rustige brukshagle fikk litt kommentarer. Ble ikke bedre av en haglepatron som ikke funket, men smalt gjorde det.

Andjakten på disse stedene er voldsomt mye bedre enn jeg er vant med. Mye ender i luften og mye skudd. 317 skudd totalt på 17 mann! Jeg skjöt totalt 13 skudd og fikk kun ned to ender. Siste dammen var de nok for höyt for stålhagel. Men de jeg fikk var fine ender.

Bastu med en snarlig dukkert, öl og mye historier som fortsatt over herlig middag hvor rådyr var hovedrett. Natta......

Ikke verste stedet å våkne her...

Etter god frokost tid for klövvilt! Pass for dagens trekkes, reglene gjennomgås. Rev, rådyr, vildsvin (ikke kultingförande), dov (en etterhvert to helskovler inkl) og kronkalv lov. Elg böter minst 20000 og resten av året i oppvasken på gården:)

Syntes dagens förste pass var plassert litt merkelig når jeg så kartet, men der tok jeg grundig feil. Pass 89 oppfylte nesten min beste jaktdröm, gruppe med vildsvin på pass.

Ganske snart etter start hörer jeg det kommer noe. Og der en stor svart gris! som jeg tenker er sugge og avventer små. Den svarte forsvinner uten at de kommer, ahhh feil bedömning. Men nå hund med los min vei, og snart en rödgris med en svart labrador nesten hengende på. Våger ikke skyte. Historien gjentar seg snart, nå med to hunder tett på en rödgris. Melder frustrert over radion....

Litt senere kommer det info på radion om ny hund og gris på vei. Der kommer grisen stopper, PANG!!! Borte er den jeg lader om og er klar. Snart kommer en diger hund og den stopper på skuddplassen. Jeg går bort og konstaterer at grisen er död!!! Godt!

Snart nye klöver samme rute og ny rödgris. Jeg singer med når den kommer i lett jogg, trykker av når det kjennes perfekt... klikk???????? "Hva faen....." Grisen hopper i sjöen mens jeg spörrende ser på patronen. Merke etter tennstiften, men ikke nok altså.. Satt tennhatten for dypt????

Alt i alt et supert pass, hvor jeg burde ha skutt den förste svarte og uten funksjonsfeil fått den siste röde. Skuddet satt perfekt mitt i bogen.

Etter såten på 340 hektar ligger ni dyr, to ettersök er også startet. Deilig lunsj nytes.

Ny såt og nå typisk dovpass, ved veg og store gressenger. Ikke helt troa her heller på "feil" side av vegen. Snart ligger en helskovel men det frigis en til. Der kommer en dovhind i full fart og en kalv, hmmm får ikke avgårde skuddet. Snart elgku og kalv rett på pass, en bil stopper nesten på veien for å se og jeg knipser litt bilder.


Og så ny dovhind med kalv i full fart over åkern.... men heller ikke nå skudd. Reagerer ikke på litt tilrop heller. Masse dov er sett i såten, fler dessverre uten kulfång. Godt man snart skal få litt proff læring i skytte.

Dagens siste såt, og her er det også action. Hunder som loser mot meg, synes det låter som gris og tunge skritt. Men når en elgku stikker hode fram er det nok "elgsnakk" som i mitt hode er blitt grislyd. Ku og kalv fint på 30 meter. Det er gris på beina og opptak nærme meg, ser ingen men hörer det er noe som går uten å se hva. Imidlertid ble en 12-14 tagger elg sett.

Det avbrytes for dagen og dessverre er min reise til fergen fra Stockholm så lang at jeg har dårlig tid. Raskt inn i bilen med greiene, en rask runde med håndtrykk og adjö.

Totalt resultat ble 60-70 ender. 8 dov, to rådyr og fire griser.

Takk til Easyhunt og Beckershov Herrgård for en herlig helg!

Blogglistenhits

18. oktober 2015

Kløvvilt jakt

En super dag er over. Først mitt livs vildsvinspass. Deretter typisk dovpass med fire dovobs og elgku med kalv. Burde kanskje forsøk på en dov. Siste såt ny ku med kalv, jeg så ikke tjuren som iflg andre var 12-14 tagger. Ble en hastig avskjed pga ferge som jeg måtte med. Missa viltparaden men dagens helskovel fikk jeg på bild!!! Beckershov anbefales.
Blogglistenhits

Ingen elg på kvota:(

Blogglistenhits

Første såt

Fem gris sett. Et skudd en gris. En stor svart fikk gå, to med hunder for nær. Så skutt. Deretter en til som jeg var på men klikk!!!! Handladning hmm tennhatten for djupt.
Blogglistenhits

17. oktober 2015

Andjakt

Moro med andjakt. Dagen ferdig, men ikke plukket opp alle ender enda. 317 skudd på 17 mann. Her 61 ender dvs litt dårlig uttelling. Jeg fikk ned to ender på 7 skudd!
Blogglistenhits

11. oktober 2015

Hjortejakt

Ny dag med hjortejakt kamuflert som elgjakt. Ingen elgobs idag heller. Men et par hjort ble forfulgt av Dooris.

Tydelig at hjorten er mer varsom og bedre på å snike seg gjennom postrekka.

Oppsummert gikk vel helga sådær. Første tanke var egentlig at den var elendig, men vi så jo tre hjort (kanskje 4). Dooris forfulgte hjort tre ganger men dessverre mest utenfor postrekka.

Mye hjort i terrenget og da blir det skader.....
Blogglistenhits

10. oktober 2015

Elgjakt

Tja eller kanskje hjortjakt. Ingen elg observert, men tre hjorte obs. Ingen skuddmuligheter så resultatet for dagen ble reddet av Albert. Flott skudd på en skjäre.

Trakk samme post to ganger. Håper på nye vyer i morgen.
Blogglistenhits

9. oktober 2015

Matpakke

Hmmm tok meg selv i å tenke på om jeg skulle endre innholdet av matpakka på helgens planlagte jakttur. Andre har jo hatt en skremmende utviklingen på området fra nyspikka pinner til teflonbelagte steikepanner. Selv har jeg holdt meg til et par brødskiver med ost og kokte egg, kampen om bålets gunst gjør at pølse på pinnen blir fortrengt.

Det beste er jo å nyte noe nyskutt, men en slik plan kan føre til en sterk sultfølelse før man er ferdig for dagen. En plan B må man ha, og valgene er jo uendelige selv med fullbooket bål. Hva med wrap, sushi, proteinshake, smoothie...

eller til bruk under stekepannenes domene korv på burk, suppe eller hva calzone i aliminiumsfolie. Finnes jo selvsagt også frysetørkede alternativer i fleng.

Alternativer til tross blir vel matpakka den samme som siste 20 år, og der inngår jo selvsagt kaffe og en boks øl også! Men det er jo lov å drømme om felt vilt og mulighet for dette:
https://www.youtube.com/watch?v=LuDcydLG5gQ

Blogglistenhits

8. oktober 2015

Kjött

Leveranse med kjött idag. Mange om beinet eller kjöttet, dette er min part av tre voksne og fire kalver. Fikk jo kun väre med en av to dager pga barn.
Blogglistenhits

7. oktober 2015

Doooris

Doris med Jaktboss på slep har vært på gjesteopptreden, og i henhold til mottatte rapporter har det gått voldsomt bra. Doris har levert fantastisk bra pretasjoner og tar store steg på veien mot å bli en skikkelig bra hund.

Tirsdag ble en stå-/ganglos på en 11takker, 4takker og ku avsluttet med skutt 4takker. Det var vel første elgen skutt i los og viktig milepæl.

Idag var det nye tak og midt på dagen kom rapporter om skutt hjortebukk fra Jaktboss. En 9takker hadde valgt feil rute og ble felt av Jaktboss med et som vanlig velrettet skudd? I sporene fulgte Doris.

Moro når det virkelig ser ut til å løsne for hunden, jeg er imponert. Gratulerer til Jaktboss både med Doris sine prestasjoner og fellingen.

Blir spennende til helga, når en skal oppleve ekvipasje på nære hold!

Blogglistenhits

3. oktober 2015

Älgjakt

Klart for förste älgjakt dag i Finland. Startet litt dårlig med å bomme med en time på oppmöte, slapp derfor en times introprat. 

Hunder og pass ut og igang. Ikke lenge för stålos i "min" såt. Drevkaren melder at geväret hans ligger i bilen, og snart vil gå innpå. Tar tid og det snurrer litt, kommer närmere mitt hold også. Dårlig tro på posten da jeg har en ganske trafikert vei bak ryggen. Etter dröye timen smeller to skudd og kalv ligger. Bra hundjobb og drevkaren hadde hentet gevär og skjöt på ca 7 meter, med kua mellom!!

Kalven ut av skogen på Canadapulka..


Deretter litt mye tid til annet enn jakt, men etterhvert blir det ut til ny såt. Der er det stålos på trolig ku med dobbelkalv, mulig flere dyr. Ekvipasje ku og to kalver går forbi en post tett i tett. Intet skudd og etter en stund blir det ny såt som omringes. Fersk jeger får mulighet til å gå på losen. Tar tid og når man verken hörer los eller fremdrift blir det tråkigt.

Etterhvert snakkes det om en tjur! hmmm hvor er ku og kalver... Rapporteres en 8 takker. Plutselig er det näre meg, det knaker og der kommer tjuren på ca 30 meter. Stopper på vegen og glor för den fortsetter, ikke gamle elgen tror jeg og 8 takker ser ca rett ut. Stopper hunden, en svär gråhund og dagen er slutt.

Blitt en kvig, en kalv og en liten tjur også. To dyr felt i stålos og to andre med hund etter seg. Bra elgjaktstart med mye elg. Ti takker observert og mye kalver. Bra skyting, tre falt på plass mens siste ble truffet litt lavt og en drevgubbe avsluttet. Vekt uten ström derfor ingen vekter. Kalvene tippet til rundt 80, noe jeg synes var litt höyt men mine vekttips bruker sjelden treffe. Kvige og tjur fine dyr, tipper 175 på tjuren.

Dagens felte tjur.

Blogglistenhits

2. oktober 2015

Hare

En sjelden gjest på Jaktboss sitt terreng.

Her nytes regnet og stormen innendörs, godt elgjakta starter först i morgen. Albin sine bein er greie etter jaktturen onsdag, ikke klar for ny tur men går nesten som normalt.
Blogglistenhits