Sider

27. september 2016

Hjerte




Hjerte er en flott muskel som jeg har stekt og spist på fallet. Nå fikk jeg imidlertid et vitsvanshjerte og rådyrhjerte med hjem. 

Skjærte opp og vannet dem ut. Stimlet dem og la dem i marinade av honning, litt salt, oliveolje, pepper og dry rubb. 12 timer i marinade før inn i stekovnen på 65 grader i fire timer. 

Skikkelig snacks, dog litt sterkt krydret. Litt stor variasjon på bitene. Best de på ca 1x1 cm som fikk myk kjerne, de som var tynnere ble veldig tørket. 

Dette skal gjøres med mer kjøtt!!!!
Blogglistenhits

Nytt forsøk på Halfnose

Ny dag nye muligheter. 10 varmegrader og tung tåke, sydlig vind. Ble nytt forsøk på å få Halfnose i sikte. Ny inngang til hans favorittåker og det fungerte bra. Våt myk mose å gå på mestedelen av turen.

Ut på åkeren og det er tung tåke, ikke mulig å se andre siden. Litt mørkt også, blir sittende i kanten og vente litt. Myse mot åkerkanten, men kun troster og jerper er å se.

Beveger meg litt langs kanten for å se mer åkerland. Blir sittende litt dumt og flytter litt til. Og der er det et rådyr mellom vite rundballer. Lite? Geit? I kikkerten vises et spinkelt rådyr og garantert ikke halfnose. Det er trolig sønnen hans som viser seg, første gang jeg ser en annen bukk på denne åkeren. En liten fjorårsbukk, som så vidt har litt splitting helt øverst på geviret. Leken og helt klart ungdyr, hopper skrått mot meg, og jeg har han fint i sikte.

Kun lov å skyte et rådyr til og dette er ikke halfnose. Opp med videokamera og får filmet litt, men dårlig lys og tåke gjør at filmen er enda dårligere enn vanlig! Han kommer helt over og 5 meter fra der jeg har gått stopper han, snurrer rundt og full speed tilbake der han kom fra. I tryggheten av skogen bjeffer han litt.

Mer skjer ikke denne morgen. Nå ingen jakt før helga, da elgjakten starter opp.

Tja en screenshot fra videofilmen kan jeg jo legge ut som "bevis" på observasjonen.
Blogglistenhits

25. september 2016

Vitsvans

Årets andre forsøk på vitsvans ble suksess og min første vitsvans et faktum. 
 
To grupper deles og det blir tilsynelatende en meget god post på meg. Noen holmer og små öyer skal drives og jeg står på fastlandet hvor de bør komme. Snart lyd i taxen og etter litt hører jeg det prasler i vassen litt langt borte. Tenker egentlig ikke mye over det för jeg hører noe som går på en liten holme utenfor. Ser snart vitsvanser, en voksen og en liten kalv. Står i vannkanten ca 120 meter unna (målt på kartet i etterkant). Stående uten stød er det ikke aktuelt for meg, slik så det ut - panoramabilde.
 
Sniker til noen större steiner for stöd og funker. Men hinden står hele tiden på rett/feil side. Ingen mulighet for skudd og de trekker inn i vassen og skog. Hundfører kommer etterhvert ut på holmen og da plutselig hiver hinden seg i vannet og svömmer rett mot meg. Ingen kalv og jeg fomler med iPhone sin nye skjermlås så mye at jeg ikke rekker ta bilde når hun hopper forbi på 10 meter. Kalven holder seg på holmen, eventuelt sniker seg unna. Verken hundfører eller tax finnerden og det blir lunsj.

Ny hund samme drev, jeg nytt pass. Wachtelen starter opp. Driver bra retning og aktiv info på radio at det kommer min vei. Der jumper det over veien lengst mulig bort, skitt så knapt det var noe... en rask forflytning på 50 meter. Tror jeg blir for sein da hunden er maks 100 meter unna. Men neida der kommer vitsvansen ut på ny vei. Höye luftige hopp, inn i sikte PANG!!!! 

Kalven ligger sprellende i grøfta og jeg rapporterer om vellykket resultat. Tar tak i beina og skal løfte det på veien når det spreller veldig og jeg stikker det derfor. Merkelig det er liv i med et skudd midt i halsen. Blør ut på veien. Snart livløs og folket samles. Min første vitsvans noteres i boka.


Høsten har så langt tilnærmet optimal. Flås framfra og henger nå i BT sin kjøl. Der tenkte jeg den skulle nyte uken, men BT felte sin første råbukk i kveld og det blir dermed litt trangt! Grattis med en fin ung bukk. Vekten på den var ganske eksakt 15 kilo slaktet (22,5 kg uten vom).
 
 

Blogglistenhits

24. september 2016

Vitsvansjakt

I dag var det sesongstart for jakt på vitsvans. Passelig oppmøte med 9 jegere, hvorav en hundfører. Det var støthund som var medbragt.

Postene deles ut og jeg får et bra pass, eneste minus er at det er nær hytter. De er heldigvis ikke tilstede og forventningene er gode. Snart alle på plass og hundfører inn i såten. Ikke lenge etter uttak, men går "feil" vei i forhold til meg. Tre poster ser en liten bukk, men ingen har mulighet til skudd.

Hund tilbake i såten og snart nytt uttak. Denne gangen viser det seg at det er en hind, som også viser seg for minst en post. Målet er å spare hindene, derfor kun kalv og bukk lov i dag. Hinden hoppet derfor uskadd videre. Mer action blir det ikke denne dagen, men to vitsvanser sett altså. Nye muligheter i morgen.

I går kveld var jeg på jakt etter "halfnose". Han glimret igjen med sitt fravær, og her er bilde jeg knipset første gangen jeg så han i 2014. Forklarer også tilnavnet hans.
Besøk på post ble det likevel, da plutselig to elger entrer åkeren. En pinntjur og en ku uten kalv, medfører at jeg konkluderer med fjoringer. Men fire minutter senere kommer en elg til, en kalv. Altså er i hvert fall ikke kua fjording. Med fasiten i hånd ser jeg jo at de ikke er fjordinger. Neste år er det åpnet for vakjakt på elg fra 1.september - om jaktforeningen går for den muligheten er imidlertid en helt annen sak.

En filmsnutt av ku og stut. Når kalven kom var det enda mørkere og filmen enda dårligere!!

Blogglistenhits

23. september 2016

Nytt kamera

Da mitt gamle ScoutGuard kamera har tatt kvelden helt etter fem års bruk, ble det kjøpt inn et nytt kamera. Valget falt på Uovision UM535. Litt usikkerhet om det sender bilder som det skal, men har kommet et bilde av bukken jeg sparte (mest trolig den i hvert fall da kameraet henger 50 meter unna der jeg så den).
Blitzen litt for skrått i bakken ser det ut til, får fikse det med neste besøk.

Filmet jo når jeg skjøt rådyrkidet, men ble dårlig resultat pga. gresset rett fremfor linsen var mest i fokus. Her er uansett resultatet, ser mest kidet jeg ikke skjøt hoppe litt usikkert rundt.
I morgen blir det årets første forsøk på Vitsvans. Spennende da mye kalver er fanget på viltkamera på "Valpen".
Blogglistenhits

21. september 2016

Rådyrobs

Nytt forsøk på "halfnose" i dag. Kom litt seint ut, men høstmørket kommer og med overskyet var det ikke lyst uansett.

Igjen var vinden på posten merkelig. Frustrert tok jeg derfor turen over åkeren og tenkte meg til neste. Når jeg er over og ser meg tilbake, står det et rådyr midt utpå og ser på meg!!!! Det må nesten ha sett hele min gåtur over åkeren, men unntak av første 15 meter. Hadde jeg kikket litt mer før "avreise" burde jeg fått syn på den og hatt mulighet til å snike på den.

Står lenge og ser på hverandre. Jeg får lagt meg forsiktig ned på gresset og sikter på den. Holdet anslår jeg til ca. 120 meter. Ser ikke hvilket dyr det er i kikkerten. Et ganske stort rådyr og mener jeg ser gevir, men kan ikke sikkert identifisere "halfnose". Blir derfor liggende å studere, vente og håpe.

Håpet renner ut når rådyret jumper i veg mot skogen. Sjekker vinden og nå trekker det rett mot der dyret sto. Blir en liten runde til mindre åker og tilbake igjen, mens jeg konstaterer at jeg gjorde en tabbe ved å ikke spane mer før og underveis min ferd over åkeren.

Når bilen nesten eksakt kl. 08 og da hører jeg en smell som minner om et skudd. Litt vanskelig for å bestemme retningen, men får se om det dukker opp noe i felt vilt i jaktrapporten jaktlaget har på Easyhunt.

Tja, intet videokamera med i dag og ingen bilder tatt. Bruker derfor bilde av årets epler...
Blogglistenhits

19. september 2016

Skogstur




Luftet hagla en tur i skogen i ettermiddag. Ingen skuddmuligheter, kun to trost sett. Mye elgspor og på veien hjem så jeg først ku med to kalver (alle oppfattet jeg som små) og deretter en ku uten kalv. Nesten samme størrelse på kuene. 

Blir nok skutt elg på Öja i år også, så er frågan om man har fått lov å gå på pass når det skjer. 
Blogglistenhits

17. september 2016

Slakting



Skjærte ned rådyr kidet idag. Slaktvekt etter fem dager henging var 8,75 kilo. 

Skudd i ribbein på begge sider gitt. 

Liten tur ut idag men vinden hadde ikke lest værmeldingen, samt irriterende hunder i hundgård ikke langt unna. Null grader og isskrapen måtte frem før avreise også 

Elgjakt start 1. Oktober og dermed vitsvans 24. September. 
Blogglistenhits

14. september 2016

Feil vind



Tross varsel om perfekt vind viste det seg å være totalt feil vind på plass. Avsluttet derfor tidlig. Avventer stabil bra vind før neste forsøk. 
Blogglistenhits

13. september 2016

Normalen

En liten sving ut idag på jakt etter "half-nose". Intet sett eller hørt, dvs foruten noen hunder som sto å bjeffa i hundgården.

BT ute nå og rapportere om ti tagger elg på 20 meter. Følger spent med om det kommer rådyr bilder!!
Blogglistenhits

12. september 2016

Fantastisk start

Premiere for meg på kløvvilt i Finland høsten 2016, og for en start. Klokken ringte kl. 0510.

Mye men riktig vind og dro av sted til tenkt sted. Snek meg frem til plassen og setter meg ned. Kikker rundt og der står faktisk et rådyr. Glemt kikkerten så opp med geværet og "en geit!". Eller vent litt ikke noe andre dyr og det er jo gevir. Lysner litt mer og der står faktisk en riktig fin bukk. Trolig denne, bilde tatt 50 meter unna:

Har bestemt meg for en annen bukk, og tenkte kun skyte hare og kid denne dagen. Derfor intet skudd selv om jeg har den fint i sikte. Blir uansett litt tankevirksomhet om det er rett, uansett for seint når bukken jumper uskadd og uskremt inn i skogen igjen. En bukk spart!!!!

Flytter plass en 20 meter for å se litt mer av åkrene. Tenker på bukken og om dette var lurt for jaktflaksen. Ikke så lenge å tenke på dette, for der hopper det en geit ut på åkern, drøye 70 meter unna. Og der et kid og enda et.

Yes - her blir det muligheter. Starter kamera og det er like bra for pulsen går i været. De kommer ut i et dike midt på åkeren og jeg ser bare ryggene. Venter og bytter litt posisjon. Ligger med tofot og flytter også kamera (noe som viser seg å være dumt, dårlig film blir det). Finner dem i sikte, men geita er blitt litt urolig. Trolig for mye bevegelser og lyd fra meg. Sakte beitende tilbake der dem kom ut. Jeg ligger bra og finner ene kidet. PANG!!!! den synker litt i knea men løper etter geita. Det andre kidet står litt før den sprinter etter. Over et stort dike og inn i småskogen.

Ned på skuddplass og sliter med å finne blod. En liten sving inn i skogen, uten lykke. Geita skjeller meg reelt ut fra skogen. Ut på åkeren igjen og finner skuddplassen. Lungeblod, yes.

Ringer etter en hund og det blir sen skolestart for Dan som snur på veien mot skolen. Rufus (taxen) går rett på kidet som ligger 30-40 meter fra skuddplassen. Bra skuddplassering, rett over hjerte. Merkelig de går langt men sånn er det. Et lite kid er skutt.

Tror kanskje ikke vekta er mer enn 8-9 kilo slaktet. Nå i BT sin kjøle!! Godt å lykkes så utrolig bra. Bilde av utsikten fra post.
Mulig det kommer en film etter hvert om jeg får redigert den litt...
Blogglistenhits

11. september 2016

Ikke stabilt



Testet nye kuler til.222 vixen idag. 60 grain Nosler Partition. Tenkt som rådyrpatron, men er ikke stabil. Mulig mer krutt må til. Tre skudd rundt hele skiva. Kontroll med to Varmagedon skudd viser at børsa går.
Blogglistenhits

4. september 2016

Hjortejakt hos Jaktboss






>Da var høstens jaktsesong skikkelig startet med en helg hos JaktBoss. Ble ikke tellende reaultat på meg, men en hjorte obs. Trolig bukk. I tillegg hind og kalv også obervert dag en, som ble avsluttet med kort rådyrlos.

Albert fikset kjøtt på lørdagskvelden. En grevling endte sine dager og ble slaktet. Ferdig flådd med Havalon søndag morgen, og kniven imponerte. Grevlingen hadde en tomme fett over ryggen. Låret tatt av og hengt opp.

På dag to blir det tidelig action, kun tre av fire poster på plass når det smeller hos årets nytilskudd SIM. Hjort som ble reddet av en furu, og var etter min mening litt vel ureint for skudd på joggende hjort. Intet blod og sporet over en kilometer. Den lever uskadd videre. Albert så den etter skudd, men da uten gevær som jeg var helig og fikk låne hele helga.

Nytt drev hvor det blir en elgobs. Doooris er avsted men skjer intet.

Skogsgrisen blir skjært opp. Salt og pepper før en god runde i stekepanna. Smaken helt nøytral men opplevdes seigt, tross et ungdyr. Litt urolig for trikiner og smakebiten var ikke veldig stor, men to tøffe menn har nå smakt grevling!!!!

Håper på kopi av bilde på storbukken som kom idag!!!!
Blogglistenhits

3. september 2016

Grevling




Albert håndterte en meget stressa situasjon og felte en grevling. Grattis. Imorgen grevling til lunsj.
Blogglistenhits

Hjorteobs




Opptak 2 min los. Hjort trolig bukk på 50-60 meter. Ingen skuddsjanse. Stopp på los. To tiur og to røy også observert.
Blogglistenhits

1. september 2016

For stor!!


Bukk som tross dato på bilde er på besøk hos JaktBoss i kveld. Kanskje vi sees på lørdag.
Og jeg får testet min nye Havalon Titan!!!
Blogglistenhits